Press release Publicerad 6/11/2020

Älmhults Handelsplats skapar pop-up museum för den internationella utställningen Microsculpture

Älmhults Handelsplats skapar pop-up museum för den internationella utställningen Microsculpture

Utställningen Microsculpture kommer till Älmhult i september. På Älmhults handelsplats kommer vi att bygga ett pop-up museum på 800 kvm. Museet kommer vara öppet för allmänheten och för skolelever i Kronobergs samtliga åtta kommuner.

– Vi erbjöd oss att vara värdar för utställningen så fort vi hörde att Region Kronobergs undervisningskoncept Maker tour – Mot nya höjder, letade efter en plats för utställningen Microsculpture. Vi tycker att detta är ett fantastiskt tillfälle och är stolta över att vi kan vara med att bidra till att skapa en levande region och mötesplats. Samtidigt ger vi människor i regionen samt Skåne en möjlighet att se utställningen Microsculpture som annars bara har kunnat ses på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, säger Selin Hult, Project Development Leader på Ingka Centres.

Utställningen kommer att pågå i 11 månader mellan den 12 september 2020 – 31 augusti 2021. Den kommer att vara öppen för allmänheten men man kommer även ha stort fokus på att samarbeta med skolor, mellan 2 500–3 000 elever i årskurs 4–9 från de åtta kommunerna i Kronobergs län som kommer att besöka utställningen.

Detta möjliggörs genom ett samarbete med Region Kronobergs undervisningskoncept Maker tour – Mot nya höjder, Älmhults kommun och Växande Älmhult. Under dessa 11 månader kommer samtliga elever ha möjlighet att besöka utställningen. En pedagog kommer att anställas, via Älmhults kommun och finnas på plats för att undervisa samt guida eleverna genom utställningen, och de aktiviteter som kommer att utföras i samband med utställningen.

Eleverna kommer, förutom att de ser utställningen även få en möjlighet att besöka Carl von Linnés Råshult (Linnés födelseort) samt träffa företag i Älmhult för att diskutera frågor kring naturvetenskap, teknik och matematik.

– Älmhults handelsplats är väldigt nöjda med att vi kan vara med som värdar och skapa denna mötesplats mellan elever i regionen och företag i Älmhult. Att vi kan hjälpa Maker tour - Mot nya höjder i deras arbete för att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik samt förbättra samverkan mellan skola och arbetslivet, fortsätter Selin Hult.

Om Microsculpture:
”Microsculpture” av den brittiske fotografen Levon Biss är ett banbrytande projekt som presenterar insekter från Oxford Universitets Naturhistoriska Museum på ett helt nytt sätt. Bilderna avslöjar en oväntad och ofta hisnande skönhet och synliggör insektsformens många invecklade anpassningar – det som entomologer kallar mikroskulptur. För mer information klicka här: Microsculpture


Vid frågor eller för mer information kontakta oss i privatmeddelande på vår Facebooksida, Älmhults Handelsplats.